یک تحقیق جدید، فواید پیادهروی را در بهبود بیماران 50 سال به بالایی که دچار سکته مغزی شده بودند تشریح کرد.
یافته جدید: همه میدانند که پیادهروی تاثیر بسیار زیادی در افزایش ظرفیت تنفسی، ماهیچهها و مفاصل دارد اما دو تحقیق اخیر نشان دادهاند راه رفتن میتواند عملکرد مغز را هم ارتقا دهد.
توضیح: دکتر گری اسمال، پروفسور روانپزشکی و کهنسالی که در مؤسسه عصبشناسی و رفتارشناسی انسانی «سمل» UCLA فعالیت دارد، میگوید: راه رفتن یا هر ورزش تکرارشونده دیگری میتواند مغز را از طرق مختلفی تغییر دهد. قلب خون بیشتری پمپ میکند که نه تنها عضلات، بلکه مغز را تحتتاثیر قرار میدهد. مغز شما به خون نیاز دارد، چراکه خون حاوی مواد مغذی و اکسیژن است که برای سلولها مفید است و مغز را سالمسازی میکند.
وی میافزاید: همچنین انجام یک کار بهصورت تکرارشونده میتواند سیستم عصبی مغز را تحریک کرده، باعث فعالیت بخشهای مختلف مغز شود. البته همچنان که بدن به مرور زمان، در انجام آن فعالیت ماهر میشود، ممکن است کیفیتش کاهش یابد اما محرکهای دیگر میتوانند مؤثر باشند.
مراحل تحقیق: در مطالعهای، برنامه پیادهروی برای بیماران سکته مغزی ترتیب داده شد تا بتوانند بهتر و در مراحل بعدی، تندتر راه بروند. همچنین انجام حرکات تکرارشونده باعث شد نواحی مختلف مغز آنها فعال شود.
محققان انتظار داشتند بیشترین میزان فعالیت را در قشر مخ ببینند که مهارتهای حرکتی را کنترل میکند، اما در عوض بیشترین فعالیت در ناحیه زیر قشری دیده شد که در راه رفتن، نقش اندکی دارد. البته دکتر اندرو لوفت، سرپرست این تحقیق میگوید: شاید ما این ناحیه را دستکم گرفته بودیم!
از حدود نیمی از 71 نفری که به واسطه برخی ناتوانیهای حرکتی مورد مطالعه قرار گرفتند، خواسته شد تا روی یک دستگاه تردمیل سه بار در هفته، با سرعتی ملایم برای بیش از 40 دقیقه راه بروند، بقیه این افراد هم برای مدت مشابهی به انجام حرکات کششی مشغول شدند.
تمام این افراد از نظر سرعت و ظرفیت تنفسی ابتدا و شش ماه بعد از ورزشها مورد آزمایش قرار گرفتند سرعت گروه پیادهروها 51درصد افزایش یافت و این در حالی بود که پیشرفت گروه ورزشهای کششی، فقط 11درصد بود. همچنین تناسب اندام گروه پیادهروها افزایش یافت و ظرفیت تنفسی آنها حدود 18 درصد بهتر شد درحالیکه تناسب اندام گروه ورزشهای کششی مقدار کمی کاهش یافت.
عکسهای رزونانس مغناطیسی، فعالیت شدیدتری را در ناحیه زیرقشری گروه پیادهرو نشان داد که باعث تعجب محققان شد. لوفت، پروفسور توانبخشی اعصاب در دانشگاه زوریخ در سوئیس میگوید: ما متوجه شدیم که احتمال وقوع این تغییرات، نه تنها در لایههای سطحی مغز، بلکه در سطوح عمیقتر آن نیز وجود دارد.دکتر دنیل هانلی، دستیار این مطالعه میگوید: حرکت تکرارشوندهای که بهطور نمونه در هر جلسه فیزیوتراپی تکرار میشود، بسیار آهسته است. ما حرکات تکراری زیادی را برای هر کدام از پاها انجام میدهیم چراکه فکر میکنیم این کار با تغییرات مغزی مرتبط است.
محققان معتقدند مغز حتی راه رفتن را دوباره یاد میگیرد یا خود را دوباره برنامهریزی میکند تا نواحی آسیبدیده بر اثر سکته را دوباره معالجه کند.
منبع:سایت روزنامه همشهری